Карактеристике бројева као променљиве врсте речи

Нема бројева само у математици…  🙂

БРОЈЕВИ су несамосталне, одредбене речи које означавају колико има онога што значи именица уз коју стоје, или у којем се реду међу другим појмовима налази тај појам. Деле се на:

1) основни (прости, главни, кардинални) – означавају колико има појединачно узетих појмова означених именицом уз коју стоје .

Бројеви један, два, три и четири су променљиви. Остали бројеви, пет и надаље, спадају у непроменљиве речи. Зато кажемо да су бројеви делимично променљива категорија речи.

Бројеви  стотина, хиљада, милион, милијарда су у овој врсти само по служби (функцији), а по осталим особинама су именице (тзв. бројне именице).

У српском језику се у служби основних бројева од 2 до 99 при означавању тачног броја мушких лица, често употребљавају бројне именице на ица.

2) збирни – означавају тачан број појмова који су означени именицама са значењем младог бића уз које стоје, или тачан број бића различитог рода. Осим тога, збирни бројеви употребљени у облику множине, одређују по броју и збир предмета који значе неку целину.                                  

Када су збирни бројеви састављени од више чланова, у облику збирног броја је само само последњи члан, а остали чланови су у облику основних бројева.

3) редни (ординални) – означавају у ком се реду налази појам означен именицом уз коју стоје.

У вишечланим редним бројевима, само је последњи члан редни број.

Имају облике сва три граматичка рода и оба граматичка броја.

Слично придевима, претежно врше службу атрибута и именског дела предиката (предикатива), а изузетно ретко службу субјекта.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s